Hogyan költöztessük állatainkat?

kisállat költöztetése


Egy költözés az ember életében bonyolult, és hosszadalmas feladat, rengeteg tennivalóval és alapos tervezéssel jár. Nagyon kimerítő az egész folyamat lelkileg, és fizikailag egyaránt. Ez sajnos igaz szeretett házi kedvencünkre is, hiszen nem érti mi történik, de érzi, hogy el kell hagynia azt a helyet, ahol ezidáig élte boldog kis napjait. Számítsunk arra, hogy kissé megváltozhat a viselkedése, sokkal zaklatottabb, türelmetlenebb lehet, ami egyáltalán nem meglepő, de mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy megnyugtassuk.

 Számára hatalmas traumát okoz a munkálatokkal járó zaj, az idegen-, illetve több ember jelenléte, és amitől talán leginkább megretten: az utazás.

Fontos, hogy összeszedjük azokat a dolgokat, amelyre szüksége lehet a szállítás során. A végleges költözés előtt pár alkalommal mindenképp menjünk el kisállatunkkal az új helyre, hogy ismerkedjen a környezettel. Vigyük magunkkal kedvenc játékait is, és foglalkozzunk vele a helyszínen, hiszen így pozitív élmények fogják kötni a területhez.

Mire lesz a legnagyobb szükségünk a biztonságos szállításhoz?

A legalapvetőbb felszerelésnek egy minőségi hordozó bizonyul,amit ismertessünk meg vele már napokkal az utazás előtt. Tegyük bele kedvenc pokrócát, játékát, esetleg egy jutalomfalatot, és hagyjuk, hogy nyugodtan szunyókáljon benne. Ezáltal már nem lesz akkora félelme, mivel ismerős lesz a dolog.

 A nyakába okvetlen legyen egy biléta, ami tartalmazza elérhetőségeinket, sajnos megeshet, hogy az ijedségtől megszökik, elszalad, és nem tud visszatalálni. Ezzel biztosíthatjuk, hogy minél hamarabb előkerüljön,ha megtörténik a baj.

 A pakolás, cipekedés idejére inkább zárjuk el őt egy szeparált részre, ha nem lesz szemtanúja a teljes folyamatnak, sokkal nyugodtabb viselkedést tanúsít majd.

 Előzetesen orvoshoz is elvihetjük, aki megfelelőgyógyszerekkel fog ellátni bennünket, amennyiben úgy ítéli meg, hogy kis kedvencünk nem igazán fogja bírni az utazást. Megfelelő mennyiségű víz és ételfeltétlenül legyen a tarsolyunkban.

Figyeljünk arra az állat költöztetés során,  hogy milyen hordozót választunk: méretben ne legyen túl kicsi, lehetőleg inkább tágasabb, bírja kellően a strapát, és jól belehessen zárni. Az elsődleges szempont a biztonság!