Gyakori hibák költöztetéskor – első rész

Egy költöztetés minden esetben vesződéssel, fejfájással és megoldandó problémával jár, ha nem vagyunk elég felkészültek. Sokan ugyanis sajnos beleesnek abba a hibába, hogy az utolsó pillanatra hagyják a teendők oroszlánrészét. Mindez azonban elkerülhető, ha időben nekiállunk a feladatoknak és okosan, jól átgondoltan vágunk neki a költözésnek. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy milyen hibákat vétenek el leggyakrabban átbútorozás során és hogyan lehet elkerülni a csapdákat, így a költöztetés nem válik nyűgössé.

Az idő az egyik legfontosabb tényező egy költözés során. Bár gyakran előfordul, hogy a ki- és beköltözésre csak néhány nap áll rendelkezésre, ezért a felkészülésre igenis rá kell szánni akár több hetet is. Eldobozolható például minden olyan tárgy a szekrényekből, amelyekről tudjuk, hogy a nagy napig nem lesz szükségünk. Ha van rá mód, akkor a bútorokat is előkészíthetjük, hogy amikor a költöztető cég emberei megérkeznek, már csak a berakodással kelljen foglalkozniuk. Éppen ezért a készülődést soha nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, inkább legyünk készen hamarabb, mintsem kapkodni kelljen.

Egy költözés remek apropót ad a szelektálásnak is, ami az egyik legnehezebb feladat egy költözés során. Mivel a legtöbben félnek valaminek az elvesztésétől, ezért hajlamosak vagyunk arra, hogy szentimentálisan ragaszkodjunk olyan tárgyakhoz is, amelyekre igazából soha nincs szükségünk. Ennek leküzdésére van egy remek módszer: 1-2 hónappal korábban nézzük végig az összes holminkat és gondoljuk végig, hogy ha most kellene megvásárolni azokat, akkor is megtennénk-e. Ha nem a válasz, akkor ideje megszabadulni ezektől a felesleges dolgoktól. Amennyiben van időnk és energiánk, úgy például a különböző online piactereken is meghirdethetjük ezeket a tárgyakat, így plusz bevételhez juthatunk. De számos helyen ingyen is megszabadulhatunk a nem kívánt kacatoktól.